Selvkontrol er vejen til et succesfuldt liv

SkumfidustestenMestring af selvkontrol giver et bedre liv. Det mener psykologen Walter Mischel at have bevist med sine berømte psykologiske eksperimenter, som havde skumfiduser og andet slik som uundværlige ingredienser.

Skumfidus-testen har dannet udgangspunkt for et helt livs studier. Det viser sig, at de børn, der er i stand til at udvise selvkontrol ved at udsætte spisning af skumfidusen, på en lang række områder  har klaret sig bedre som voksne end børn, der spiser den første skumfidus med det samme, de får lov til det. De viljestærke børn har som voksne bedre uddannelse og økonomi og oplever færre psykiske problemer, skilsmisser og mindre misbrug.

Bogen “Skumfidustesten – nøglen til selvkontrol”, som er udgivet på forlaget Klim, er en øjenåbner og ganske underholdende. Den beskriver forholdet mellem viljestyrke og den menneskelige natur, mellem hjerne og genetik. I bogen indkredser Mischel de kognitive færdigheder og mentale mekanismer, der ligger til grund for evnen til viljestyrke og selvkontrol. Han gør op med forestillingen om viljestyrke som noget, man enten har eller ikke har, og han demonstrerer, hvordan selvkontrol kan trænes og mestres i hverdagen.

At beherske selvkontrol og behovsudsættelse har mange praktiske fordele, men det siger sig selv, at for meget selvkontrol kan være selvdestruktivt. Altid at udsætte tilfredsstillelsen af sine behov og konstant arbejde og vente på flere skumfiduser kan være det forkerte valg at tage. I ekstreme tilfælde kan behovsudskydelse være dræbende og føre til et glædesløst liv med for altid udsatte nydelser; indfald, der aldrig bliver fulgt; følelser, der aldrig bliver oplevet og mulige liv, der aldrig bliver levet.

Jeg er flere gange stødt på en kort beskrivelse af forsøgene med skumfiduser i diverse ledelsesbøger. Selv at være bedre til selvkontrol eller have medarbejdere, der er gode til det, er ofte efterspurgt blandt ledere. I denne bog bliver forsøgene med skolebørn og børnnehavebørn gennemgået grundigt. Ret spændende!

Læs en længere anmeldelse af bogen her Skumfidustesten_Walther Mischel

Dette indlæg blev udgivet i Boganmeldelse, Lederskab og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *