Grib ind over for uduelige bestyrelseformænd

Fem stjerner til brugbar og underholdende lille bog beregnet på at klæde nye bestyrelsesmedlemmer på.

Fem stjerner til brugbar og underholdende bog, som henvender sig til nye bestyrelsesmedlemmer.

Advokat Ole Borch opfordrer i ny bog nye bestyrelsesmedlemmer til at tage deresbestyrelsesansvar alvorligt og gribe ind, hvis bedagede bestyrelsesformænd klæber til magten for magtens egen skyld. Ole Borchs bog er udgivet på forlaget Frydenlund.

Et voksende antal yngre personer bliver i dag rekrutteret til bestyrelserne. Advokat Ole Borch har skrevet en fin bog om bestyrelsesarbejde målrettet nybegyndere i bestyrelserne.

Frodo fra Tolkiens “Ringenes herre” bliver brugt som eksempel på en, der ikke vil slippe magten, og Ole Borch opfordrer de nye bestyrelsesmedlemmer til at gribe ind, hvis en bestyrelsesformand er blevet en Frodo og klæber til magten. Magt korrumperer, og det har også nye bestyrelsesmedlemmer pligt til at gribe ind over for, mener forfatteren.

Ole Borch er godt tilfreds med, at flere yngre kommer ind i bestyrelserne, for verden bliver mere og mere digital, og det kan de yngre bedre forholde sig til, mener han.

Ejerledere efterlyser bestyrelsesmedlemmer med ledelseskvalifikationer og helhedssyn, og her kommer nogle af de yngre til kort. Mange yngre debutanter har en form for tunnelsyn og tror, at de kun behøver forholde sig til det område, de allerede ved noget om, men sådan er det ikke. Bestyrelsesmedlemmer skal sætte sig ind i det hele og må ikke godkende noget, som de reelt ikke har forstået.

Bestyrelsesansvarsforsikring bør ethvert kommende eller nyt bestyrelsesmedlem tage aktiv stilling til, mener Ole Borch. Nye i bestyrelsen bør finde ud af, om der er tegnet en ansvarsforsikring; hvis ikke, så få en forklaring, opfordrer advokaten. Er man indvalgt ind i en bestyrelse, som forsikringsselskaberne nægter at tilbyde en bestyrelses-ansvarsforsikring, er det en god ide at overveje, om man overhovedet skal være med i den bestyrelse. Hvis ikke man er forsikringsdækket, har man taget en risiko, og hvis man i forlængelse af sin periode i bestyrelsen skal døje med en retssag for ansvar, hvor man risikerer egne midler, er prisen blevet høj.

Revisionsprotokollen er det også en god ide at holde øje med. I revisionsprotokollen står revisorens anbefalinger til, hvilke handlinger eller forandringer han anbefaler for at afværge risici. Det kan være forretningsgange, som bør ændres, eller sammenblanding af selskabets interesser og private interesser, som revisor anbefaler ophører. Ole Borch opfordrer bestyrelsesmedlemmerne til, at :

  • bruge tid på at læse og forstå revisionsprotokollerne.
  • sørge for, at de kritiske bemærkninger i revisionsprotokollen udløser debat på bestyrelsesmødet og refereres i bestyrelsesprotokollen.
  • følge anbefalingerne i protokollen med mindre man har forvisset sig om, at risikoen ikke længere eksisterer
  • lade revisor være til stede, når anbefalingerne gennemgås og drøftes.

Læs hele min anmeldelse: Ny i bestyrelsen_Ole Borch

Dette indlæg blev udgivet i Lederskab og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *