Tag selv ansvar – arbejdet må ikke fylde hele dit liv

Mennesker har brug for holdepunkter i livet, men det går galt, når vi prøver at gøre arbejdspladsen til det sted, hvor vi skal finde mening, kærlighed og sikkerhed. Det skriver Charlotte Mandrup i bogen ‘Vær professionel på jobbet – Lad følelserne blive derhjemme.

Ledelsesrådgiver og forfatter Charlotte Mandrup advarer mod, at arbejdet næsten har indtaget familiens og religionens plads.

Arbejdet har overtaget familiens og religionens rolle, mener Mandrup

I bogen giver hun et historisk rids og forklarer, at vi gennem de seneste 100 år har søgt friheden, individualiteten og uafhængigheden. Men vi har svært ved at forvalte friheden og svært ved på en gang at være frie og indgå i fællesskabet. Vi opnåede uafhængigheden, men vi tabte religionens trøst. Hun skriver:

“Vi knytter os til vores fag, til den organisation, vi arbejder for, til vores leder, vores team – og i den tilknytning genskaber vi uforvarende sårbarheden. Vi er blevet til moderne slaver. Slaver af tiden, slaver af at skulle hente en given løn, slaver af at skulle følge med præstationspresset. Vi har blot andre herremænd, om end de behandler os væsentligt bedre, end fortidens trælle blev behandlet af deres.”

Hvis stress er diagnosen, hvorfor virker stressbehandlingen da så sjældent? Og hvorfor har vi endnu til gode at finde en effektiv præventiv kur?

“Nu er det mere reglen end undtagelsen, at vi bliver syge. I epidemisk omfang. Sygdommen kalder vi stress.
 De symptomer, vi lider under, diagnosticerer vi som en stresssygdom, og vi behandler den med midlertidig tilbagetrækning fra arbejdslivet, ro, meditation, frisk luft, træning i at forstå vores stressorer; dvs. de forhold, der trigger vores stress,” mener Charlotte Mandrup.

Men hvis stress er diagnosen, hvorfor virker stressbehandlingen da så sjældent? Og hvorfor har vi endnu til gode at finde en effektiv præventiv kur? (citat fra bogen)

Bogen er udkommet på People’s Press i februar 2016.

Ulla Bechsgaard interviewer Charlotte Mandrup om bogen på Bogforum 2016 fredag 11. november kl 16 på Lev Nu-scenen.

Dette indlæg blev udgivet i Boganmeldelse og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *