Kom godt tilbage på job efter stress-sygemelding

Seksstjernet håndbog om at håndtere og forebygge stress.

Ledere er nøglepersoner i virksomhederne, når det handler om at forbygge stress og hjælpe stressramte medarbejdere tilbage på arbejde.

Det mener de to psykologer Malene Friis Andersen og Marie Kingston, som har skrevet håndbogen ’Stop stress’. Da jeg anmeldte den i Jyllands-Posten, gav jeg den seks stjerner.

Malene Friis Andersen har siden 2009 forsket i stress, ledelse og sygefravær på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun har udgivet flere bøger om emnet bl.a. ’Nye perspektiver på stress’ sammen med Svend Brinkmann.

Brug ikke ordet stress i flæng
Malene Friis Andersen og Marie Kingston er formidable formidlere. Når du har læst bogen, ved du, at du skal undlade at bruge ordet stress i flæng. Husk på følgende:

  • Travlhed er f.eks. ikke det samme som at være belastet.
  • Akut stress er ikke farlig i hverdagen.
  • Langvarig stress fører ikke altid til en sygemelding.

Når en stressramt skal vende tilbage til job, skal det foregå i langsomt tempo med måske kun få timers arbejde hver anden dag. I begyndelsen er elastikken mør, og der er ingen grund til at tage unødvendige chancer hverken for medarbejderen eller for afdelingen som helhed, mener forfatterne.

Pas på kollegerne
Lederen glemmer ofte kollegerne, teamet eller afdelingen, fordi fokus er rettet mod den syge. Kollegerne kan imidlertid nemt blive belastet, når en kollega er gået ned med stress, og de kan have brug for hjælp til at prioritere deres opgaver eller få luft for deres irritation.

Forfatterne gør også opmærksom på, at lederen skal huske at passe på sig selv. At få succes med at stoppe stress handler nemlig i høj grad om, at lederen er i balance og kan fastholde det overblik, som er nødvendigt for at hjælpe medarbejdere ud af stress og tilbage til gode resultater.

Bogen er fyldt med redskaber og konkret viden om arbejdsrelateret stress. Den har mange lister og værktøjer lige til at bruge, den er godt skrevet og overskuelig med gode illustrationer. En god håndbog for ledere på alle niveauer.

©Ulla Bechsgaard

Stop stress – håndbog for ledere
Malene Friis Andersen & Marie Kingston
Forlaget Klim
250 sider, vejl. pris: 300 kr.

Dette indlæg blev udgivet i Boganmeldelse, Lederskab, Personlig udvikling og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *