Top ti – de bedste erhvervsbøger i 2019

Ulla Bechsgaards anbefaling:
Som erhvervsanmelder på Jyllands-Posten læser jeg en ledelses- eller erhvervsbog hver uge. Op til sommerferien udarbejder jeg en top ti med tip til sommerferielæsning, og i december giver jeg forslag til, hvilke bøger man med fordel kan give til familie og venner som gave. Mangler du inspiration til godt læsestof, så kig med her i top ti:

 1. ”Mod til at lede
  Brené Brown
  Dansk Psykologisk Forlag.
  Seks stjerner
  God ledelse er evnen til at trives med paradoksale krav. Det mener den amerikanske succesforfatter, psykolog og forsker Brené Brown, som opfordrer ledere til at være tydelige og ærlige og ikke mindst dristige.
  Brené Brown har tidligere skrevet bøgerne Glæden ved at være uperfekt og Ud i vildmarken. I Mod til at lede formidler hun formidabelt godt sin forskning samt sine synspunkter om at turde vise sårbarhed og vovemod i arbejdslivet.
  Bogen indeholder en række tjeklister og korte cases, som er nemme at bruge.
 2. ”Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige”
  Pernille Garde Abildgaard
  Frydenlund
  Seks stjerner
  Årets mest bemærkelsesværdige erhvervsbog fortæller om it-konsulenthuset IIH Nordic i København, som har succes med en 30 timers arbejdsuge. Virksomhedens entreprenante direktør, Henrik Stenmann, har bidraget med mange timers interview til bogen, og hans overvejelser er overraskende underholdende; men også beskrivelsen af de konkrete værktøjer, som er brugt til at optimere arbejdsgangene er interessante at fordybe sig i.
  Jeg er begejstret, fordi direktøren så åbent fortæller om sin vision og om vanskelighederne. Medarbejderne får løn, pension og ferie som m, de var ansat 37 timer. Ideen med de 30 timer opstod for at tiltrække og fastholde medarbejderne.
 3. ”Ledelse af køn”
  Sara Louise Muhr
  DJØF Forlag
  Fem stjerner
  Kønsforsker Sara Louise Muhr er optaget af, hvordan kønsstereotyper former kvinders og mænds karrierer, og hun giver tip til, hvordan fordomme om køn kan ophæves. Hendes budskab er, at kønsstereotyper bremser kvinders vej til ledelsesgangen og samtidig gør det svært for mænd at vælge et karriere-liv fra. Mange tror, at vi har ligestilling i Danmark. Sara louise Muhr dokumenterer, at det ikke er tilfældet. Hun præsenterer to konkrete løsningsforslag til forandring: 1) stop forudindtagede meninger, der påvirker lederes beslutninger om rekruttering og 2) sæt langsigtede kulturinitiativer i gang for at ændre stereotype normer.
 4. ”One Dollar Man”
  Ole Sønnichsen
  Forlaget Storyhouse
  Fem stjerner
  I bogen One Dollar Man bliver danskeren, den dygtige produktionschef og senere trestjernede general William S. Knudsen, hevet ud af glemslen. Som ung cykelsmed udvandrede han i 1900 til USA, og i 1940’erne kom han til at stå i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr. Et usædvanligt liv fint beskrevet. Jeg kan vældig godt lide, at vi får en detaljeret beskrivelse af Knudsens talent for ledelse: evnen til at overskue komplekse produktionsforløb og systematisere arbejdsgange. I følge Ole Sønnichsen ville William S. Knudsen ikke magten og bedst, når ‘tingene’ skulle udredes, skilles og samles igen.
 5. ”Supertrends”
  Lars Tvede
  Politikens Forlag
  Fem stjerner
  Supertrends er relevant for alle, som er optaget af, hvad ny teknologi kommer til at betyde for vores samfund. Iværksætter og investeringsrådgiver Lars Tvede er teknologibegejstret og overbevist om, at fremtiden tegner lysere end fortiden og nutiden. Bogen klæder læseren på til at diskutere sociale algoritmer, kunstig intelligens, kød produceret uden dyr og meget mere.
  Bogens temaer er: ’demokrati & velstand’, ’den bioteknologiske revolution’, ’computere, software og elektroniske netværk’, ’fremtidens transport, huse og byer’ samt ’Virksomhedsledelse i en mere dynamisk verden’.
 6. ”Design din fremtid”
  Soulaima Gourani
  Forlaget Gyldendal
  Fem stjerner
  Skab dit drømmejob. At designe sin egen livsfortælling er den ultimative selvrealisering, mener iværksætter og virksomhedsrådgiver Soulima Gourani, som i bogen giver sit bud på, hvordan robotter og ny teknologi kommer til at forme menneskers liv. Design din fremtid er især relevant for unge. At designe sit eget liv er den ultimative selvrealisering, mener Gourani, som også kalder livsdesign for ”social hacking”: »Livsdesign skal vi ikke gå rundt og have det dårligt med. For der er stor forskel på at kende sit ego og at være egoistisk på den ikke så fede måde,« mener forfatteren.
 7. “Beskidte milliarder”
  Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund
  Forlaget Gyldendal
  Fem stjerner
  Beskidte milliarder er spændende som en krimi. Læserne kommer med til Tallins gamle industrikvarter, hører om tip i en brun kuvert og om gravejournalistikkens opture og nedture. De tre forfattere arbejder til daglig som journalister på Berlingske, og de modtog i januar 2019 den prestigefulde Cavlingprisen for den artikelserien, som ligger til grund for bogen. Deres transformation af artiklerne til en bog er særdeles vellykket.
 8. Inden jeg har talt til fem”
  Thomas Stampe
  Forlaget Grønningen1
  Fem stjerner
  Krisestyring på den hårde måde. Hvert minut talte, da it-chefen i Mærsk, Thomas Stampe, skulle håndtere danmarkshistoriens største cyberangreb og en personlig kræftsygdom på samme tid. I juni 2017 blev Mærsk ramt af et cyberangreb. Kort tid efter fik it-chefen en kræftdiagnose.Bogen giver på én gang en insiderberetning om, hvordan Mærsk håndterede cyberangrebet, og hvordan Thomas Stampe sammen med familie og venner klarede sin kræftsygdom. Et nøgleværktøj var kommunikation. Kriser har samme DNA er Stampes konklusio
 9. ”Leading Loyality: Cracking the Code to Customer devotion”
  Sandy Rogers, Leena Rinne og Shawn Moon
  Harper Collins Leadership
  Fem stjerner
  Nu er det ikke længere nok, at kunderne er loyale. De skal være ubetinget loyale, ja ligefrem hengivne. ’Leading Loyality’ fortæller, hvordan virksomhederne kan få medarbejderne til at forstå vigtigheden af kundeloyalitet. Nøgleordene er empati, ansvarlighed og generøsitet.’Leading Loyality’ er glimrende – en klassisk FranklinCovey-bog, som handler om, hvordan organisationer og deres medarbejderes præstationer kan forbedres ved hjælp af ændring af menneskers adfærd. Bogen er kun udgivet på engelsk.
 10. Arbejdet forstået baglæns
  Mads Christoffersen, Lisbeth Teilgaard og Niels Møller
  Frydenlund
  Fem stjerner
  Denne bog er noget ganske særligt, for den giver ordet til mennesker, der har forladt arbejdspladserne, er gået på pension, og som har en mening om det gode arbejds1iv. 28 ledere, ingeniører, sociologer, bygningsarbejdere, it-folk, bibliotekarer, bankansatte, journalister, social- og sundhedsassistenter og 3f’ere fortæller, hvad det gode arbejdsliv er, og hvordan overgangen fra arbejdsmarkedet til pensionslivet bedst kan foregå. Dårlig ledelse er det værste af alt, er der enighed om. Flere er vrede over, at de ikke selv har kunnet beslutte, hvornår de ville forlade arbejdsmarkedet. Bogen er støttet af Velux Fonden. Den er velskrevet og godt redigeret.

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Boganmeldelse, Køn, Lederskab, Top ti. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *